Nyhetsbrev

Kundklubb

Vill du också vara med i vår exklusiva kundklubb?

SMSa SLAKTERIET till

72 456

för att bli medlem

Du får då nyheter, inbjudningar till event och fina erbjudanden.

Mat utan mellanhänder

CCV

Climate Challenge Västerås, CCV är en motor för förändrad syn på klimatfrågan och en inspiratör för ett nytt sätt att se på företagande. Projektet har nu utsätt Saluhallen Slakteriet till en av de fantastiska förebilderna med följande motivering:

När de stora skjutdörrarna till Saluhallen Slakteriet slås upp är det som att komma in på en myllrande marknadsplats full av aktiviteter. Dofter av blommor, nybakat bröd, choklad, fisk och ost slår emot besökaren. Det är lätt att inspireras av handlarnas entusiasm och det stora utbudet. Dessutom är det allra mesta ekologiskt och närproducerat. Här genomsyras verksamheten av miljö- och kretsloppstänkande i stort och smått.

Några exempel på hur Saluhallen Slakteriet minskar sin klimat- och miljöpåverkan:

  • Kretslopp och miljötänk genomsyrar hela verksamheten från producent till kund.
  • Den kylda Kretsloppshallen ligger centralt i byggnaden för gemensam sopsortering och återvinning. Förutom väl utbyggd sortering och omhändertagande av matavfall är Kretsloppshallen pedagogiskt utformad. Där kan både skolklasser och andra besökare få kunskap om hur kretsloppet fungerar. Tanken är att bidra till att öka medvetenheten hos allmänheten om sambandet mellan konsumtion, avfall och återvinning.
  • En mycket stor del av produkterna som säljs i saluhallen är ekologiska och producerade i närområdet. Varorna i Fairtrade-butiken kommer visserligen längre ifrån, men är tillverkade med social och etisk hänsyn.
  • Genom att de flesta varorna är ekologiska bidrar det till mindre utsläpp av kemikalier och konstgödsel och till att den biologiska mångfalden ökar.
  • I restaurangen används främst ekologiska och närproducerade råvaror från producenterna i saluhallen.
  • Personalen i butikerna deltar i utbildningar och föreläsningar om miljö och hållbar utveckling.

Läs mer på Climate Challenge Västerås hemsida.

Guldstänk

Saluhallen blev även nominerad till Årets Miljöpris vid Guldstänk 2014.
Guldstänk Nominering Årets Miljöpris